Eind 2017 maakte de Congolese kiescommissie de kieskalender bekend. Na twee jaar uitstel staan de presidentiële, parlementaire en provinciale verkiezingen gepland op 23 december 2018. De kalender is een stappenplan vanaf de registratie van de kiezers tot de installatie van een nieuwe president, het nationale parlement (Kamer en Senaat) en de parlementen in de 26 provincies. In totaal hebben meer dan 40 miljoen kiezers zich laten registreren.

Tijdens de zomer werd een belangrijke fase afgerond: de kandidaatstellingen. In totaal zijn er 21 kandidaten voor het presidentschap, 15.355 voor de 500 plaatsen in de Kamer en 19.640 voor de 26 provinciale parlementen. De presidents-kandidaten betaalden een geldsom van 100.000 dollar voor hun deelname. President Joseph Kabila is geen kandidaat maar we kunnen ons de vraag stellen of hij een geloofwaardige machtswissel faciliteert.

Nadia Nsayi, beleidsmedewerker Congo, geeft een stand van zaken en stelt zich volgende vragen:

  • Zijn de verkiezingen haalbaar?
  • Zullen ze eerlijk verlopen?
  • Treedt president Joseph Kabila af?
  • En kan België nog een rol spelen?

Ze schetst de algemene situatie in Congo, analyseert het verkiezingsproces en doet voorstellen voor echte verandering. Tot slot geeft ze haar kijk op de (post)koloniale relaties tussen België en Congo, tussen Belgen en Congolezen.

Nadia Nsayi (°1984, Kinshasa) behaalde in 2008 het masterdiploma Vergelijkende en Internationale politiek aan de KU Leuven. Haar thesis behandelde de rol van België en de Europese Unie in de hervorming van leger en politie in Congo.

Na een stage (2008-2009) bij EURAC, het Europees Netwerk voor Centraal-Afrika, ging ze aan de slag als parlementair medewerker in de Senaat (2008-2010). Sinds september 2010 is ze beleidsmedewerker Centraal-Afrika bij de vredesbeweging Pax Christi Vlaanderen en bij de ontwikkelingsorganisatie Broederlijk Delen.

De focus van haar werk ligt op vrede en inspraak in de Democratische Republiek Congo, met bijzondere aandacht voor de hoofdstad Kinshasa en de oostelijke regio van het land (provincies Noord- en Zuid-Kivu). Daarnaast volgt ze ook de situatie in de buurlanden Rwanda en Burundi op. Ze richt zich tot Belgische en Europese politici om Centraal-Afrika op de politieke agenda te plaatsen en hun beleid te beïnvloeden. Ze informeert journalisten en sensibiliseert de publieke opinie via lezingen en debatten.

Comments are closed.