“Vlaanderen laat Brussel niet los” klinkt het steeds opnieuw. Maar wat wil dit eigenlijk zeggen? En dekt de vlag de lading wel? Werkt het Vlaamse beleid wel door in Brussel? En hoe staat Brussel zélf tegenover Vlaanderen? Ik schreef er bij mijn vertrek in het Vlaams Parlement een boek over: “De Brusselse luis in de Vlaamse pels” en blijf sindsdien de relaties tussen Vlaanderen en zijn hoofdstad van dichtbij opvolgen.

De brug tussen Vlaanderen en Brussel is niet af. Zij staat er wel en verbindt de twee partners, maar staat nog altijd in de steigers. Ik weet ook niet of ze ooit af zal geraken. Echter, zolang de steigers er staan, moet er aan de brug verder gewerkt worden, vanop de Vlaamse én vanop de Brusselse oever, met aan beide oevers enthousiaste architecten die zoveel als mogelijk dezelfde plannen delen.

Brussel is vele steden in één. Het is natuurlijk een grootstad, maar ook vele malen hoofdstad: van België, van Vlaanderen, van Europa… En bovendien is Brussel een bijzonder – want ‘hoofdstedelijk’ – gewest.

Graag neem ik u mee in een verhaal over de geschiedenis van onze hoofdstad, over hoe de verhouding tussen Vlaanderen en Brussel zich gaandeweg gevormd heeft, en welke de spanningsvelden zijn die vandaag leven tussen Vlaanderen en zijn hoofdstad. De kernthema’s die ik daarin belicht zijn onderwijs, mobiliteit en economie.

Paul DELVA (°1967) werd in Brugge geboren, maar woont al heel zijn leven in Brussel (eerst in Sint-Lambrechts-Woluwe, dan Oudergem, Watermaal-Bosvoorde en nu Sint-Pieters-Woluwe). Hij liep school in het Sint-Jan-Berchmanscollege in hartje Brussel, en behaalde daarna een licentiaat in de Rechten aan de KU Leuven en een bijzonder licentiaat Economisch Recht in Louvain-la-Neuve. Hij is gehuwd met kunsthistorica Isabel Vermote en is vader van drie dochters.

Sinds 2007 (in dat jaar volgde hij Steven Vanackere op in het Parlement) is hij volksvertegenwoordiger voor CD&V.

Tot 2014 zetelde hij in het Vlaams Parlement, en sinds 2014 is hij fractievoorzitter voor CD&V in het Brussels Hoofdstedelijk Parlement. Hij volgt daar o.a. de domeinen Mobiliteit en Economie op. In de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie legt hij zich toe op Onderwijs en Cultuur.

Comments are closed.